Karácsonyi ételek, receptek

    Karácsonyi étkezés
     
    A karácsony a keresztények szent ünnepe. A szokásokban és hiedelmekben az évkezdethez, a téli napfordulóhoz és Jézus születéséhez fűződő hagyományok egyaránt megtalálhatók. Az ünnepekben a keresztény étkezési kultúra számos eleme fellelhető. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amit általában a böjtösebb, szegényesebb ételek jellemeznek. Ez a böjt szenteste ér véget. A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, amelyek elemeiben fellelhetők a régi nemzeti hagyományok csakúgy, mint a nemzetek szokásainak keveredése, illetve a hagyományos mellett a modern - korszerű konyhatechnológia is. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, barátait, hiszen az étkezés a családi, valamint a társadalmi élet egyik szerves alkotója.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Karácsonyi receptek
     
    Mindjárt itt a karácsony, de még nem tudja, mi legyen az ünnepi menü? Sok háziasszony megijed ilyenkor, hiszen tudja, hogy jön az egész rokonság, és valami igazi ínyencséggel kell előrukkolnia. Ha önnek is jól jönne egy kis segítség karácsonykor, böngéssze át receptgyűjteményünket, és válasszon valami finomságot, amely mindenkinek ízleni fog!
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    10 klasszikus karácsonyi étel receptje
     
    Vannak olyan tipikus karácsonyi ételek és sütemények, amelyek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Ezekből csemegéztünk most - összegyűjtöttük azt a tízet, ami valószínűleg minden háztartásban az asztalra kerül. Nézd meg, melyek ezek és készítsd el őket!
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Karácsonyi ételek
     
    ELKÉSZÍTÉS: A diós tölteléket kevés forró vízzel összeverjük, épp csak annyival, hogy könnyen kenhető legyen. A mák töltelékhez a mákot kevés forró tejjel keverjük össze. A tésztához az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Kicsit pihentetjük. Négy cipóra osztjuk, mindegyiket megkenjük a töltelékkel, felcsavarjuk, zsírozott tepsibe helyezzük. Megkenjük tojássárgájával, és szobahőmérsékleten kb. fél órát pihentetjük. Utána megkenjük tojásfehérjével, majd hidegre (hűtőbe) tesszük megint kb. fél órára
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Karácsonyi receptek képekkel
     
    Ebben a menüben a karácsonyi és adventi időszakra jellemző sütemény, és étel recepteket gyűjtöttem egy csokorba. Előre elkészíthető linzerek, bon-bonok, darált kekszes édességek, diós és mákos sütemények, mézesek, fahéjas-vaníliás sütemények, nápolyi szeletek, sós ropogtatni valók, kuglófok, gyümölcskenyerek mind megtalálhatók a felsorolásban. A karácsonyi étel receptek listában pedig az ünnepekre jellemző ízeket, recepteket foglaltam össze
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Családias karácsonyi receptek
     
    Igazi hangulatos, és családias karácsonyi receptek! Mert ha közeleg a karácsony, akkor süthetünk adventi koszorút, ünnepi gyümölcskenyeret vagy aszalt szilvás pulykát, netán narancslekvárt, és máris karácsonyi ízekkel és illatokkal lesz teli a konyhánk. Böngéssz kedvedre a klasszikus és bevált karácsonyi étel receptek között a receptvarázs oldalán!
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A karácsonyi vacsora
     
    Az ünnep fénypontja mindenütt a karácsonyi lakoma. A falusi ház legjobban tisztelt bútordarabja mindig is az asztal volt. Megteríteni csak ünnepeken szokták. Karácsonykor piros terítő került az asztalra, a piros az öröm színe. Az asztal alá szalmát helyeztek el, a betlehemi jászolra emlékezve és emlékeztetve. Karácsony nem múlhat el és most hazabeszélek hal, halászlé nélkül. Elmaradhatatlan a pulyka is, akár gesztenyével töltve, vagy csak egyszerűen egészben sütve. Sokan ilyenkorra időzítik a disznóvágást, így aztán töltött káposzta, hurka-és kolbászhegyek ékesítik az asztalt és terhelik a gyomrot. A diós és mákos bejglivel már csak a szemünket kenegetjük, mert csak az kívánja.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Csábító karácsonyi ételek
     
    A magyaros ételek kifejezetten gazdagok fehérjében, zsírban és szénhidrátban, nem véletlenül, ez az éghajlat és ebből fakadóan elődeink életmódja mellett szükség is volt a kifejezetten tápláló, sok hőtermelésre alkalmas tápanyagok bevitelére. A nagy ünnepek sem mentesültek így a kalóriadús fogásoktól, mi több, éppen az ünnepek alatt mutatta meg mindenki, hogy ebben a házban bizony kerülhet bőven zsír és cukor az asztalra.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egyben sült bébipulyka gyömbéres sültalma-szósszal Vaslapon sült lazacfilé baconbe göngyölt spárgával Gesztenyével töltött pulyka kemencében Karácsonyi pulyka Karácsonyi halászlé recept Göngyölt csirkmell-Karácsonyi menü
336
Untitled Document